Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Η συνειδητή στάση και επιλογή στην καθημερινότητα.







Πόσο εύκολο είναι να είσαι συνειδητός στην καθημερινότητα;   Η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση, λέμε.    Έχουμε συνηθίζει να βιώνουμε την ημέρα μας με έναν τρόπο «συνηθισμένο»,  που σημαίνει επαναλαμβανόμενο,  που μοιραία καταλήγει να είναι ρουτίνα.    Είναι η δουλειά μέσα ή έξω από το σπίτι,  οι υποχρεώσεις που μπορείς ίσως να αναβάλεις αλλά κάποια στιγμή θα ανταποκριθείς,  οι συνηθισμένες  διαδρομές,  τα ίδια πρόσωπα,  οι γνωστοί χώροι που στο τέλος μας καθιστούν καθηλωμένους και αδιάφορους,  αλλά κυρίως κουρασμένους.   Πώς να εξελιχθεί κανείς αν δεν υπάρχει κάτι να του κινεί το ενδιαφέρον,  κάτι νέο επομένως,  κάτι έξω από την καθημερινότητα;  

Είναι γνωστό ότι η κίνηση παράγει ενέργεια,  η ακινησία είναι το αντίθετο θάνατος.      Η προσέγγιση  ατραπών που μας οδηγούν στην επαφή με τον εαυτό μας και την αυτογνωσία μας,   φέρουν μεγάλη δυναμική και αν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον,  μας οδηγούν στην  ανάπτυξη και την ανέλιξη.

Αλλά,  η καθημερινότητα παραμένει.   Όταν κλείσεις το βιβλίο,  όταν φύγεις από το μάθημα,  όταν αποχωριστείς τους συνοδοιπόρους,   θα γυρίσεις πάλι στην κουραστική καθημερινότητα.
Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τη σπαστική συνάδελφο,  τις απαιτήσεις του εργασιακού χώρου,  τις εργασίες στο σπίτι  και πάει λέγοντας.   Θα κάνεις βέβαια και το ξεσκαρτάρισμα,  τι μου χρειάζεται- τι δεν μου χρειάζεται,  από καταστάσεις,  σχέσεις κ.ο.κ.

Εδώ,  καλείσαι να βάλεις σε εφαρμογή τις επιλογές σου,  συνειδητά και με πρόθεση.     Είναι η μυστική πύλη της μεταμορφωτικής διαδικασίας της ζωής.  Η ζωή δεν είναι αυτό που φαντάζομαι μόνο,  αλλά αυτό που μπορώ να ζω εδώ,  αυτή τη στιγμή, χωρίς προϋποθέσεις  και υποθέσεις.    
Αυτό απαιτεί πρόθεση,  διάθεση  και αποφασιστικότητα.   Όσον αφορά τη δύναμη,  την έχουμε όλοι.  Γιατί η δύναμη αυτή αφορά την δική σου εσωτερική στάση.  Αφορά τη δική σου θέληση,  να ζεις τη ζωή συνειδητά,  προσφέροντας στον εαυτό σου τη χαρά που του αξίζει.
Αν χρειαστεί,  άλλαξε διαδρομή από τη δουλειά στο σπίτι,   κάνε το χατίρι του εαυτού σου σε βάρος των άλλων και δες τα πράγματα από τις δικές σου αποστάσεις.     Αν χρειαστεί,  μπορείς να είσαι «περίεργος»  για μερικούς  και ακατανόητα «διαφορετικός» για άλλους,  το σπουδαιότερο όμως είναι να είσαι συνειδητός.    

Αυτό δεν είναι φιλοσοφία.  Το να είσαι συνειδητός,  είναι μια σειρά έμπρακτων επιλογών,  που σε απαλλάσσει από σπατάλη ενέργειας.   Σου προσφέρει περισσότερο χρόνο και κυρίως χαρά.    Διότι,  όλα αυτά που μαθαίνουμε και ασκούμαστε,  δεν θα είχαν ιδιαίτερη αξία αν δεν είχαν και εφαρμογή στην ζωή μας.  

Το να είμαστε συνειδητοί,  δεν είναι εύκολο,  ούτε όμως ακατόρθωτο.   Είναι ένα σημείο που επιλέγουμε να το κάνουμε Σημαντικό,  να το επισημάνουμε στον εαυτό μας κάθε μέρα,  όσο πιο πολύ μπορούμε.   Στο τέλος,  θα μπούμε σε αυτή την κατάσταση και  θα μάθουμε να είμαστε εν-διαφέροντες  για τη ζωή μας.   Η ανταπόκριση αυτή στον εαυτό μας,  θα φέρει τα δώρα του εαυτού,  που φυλάει για εμάς,  μέχρι να τα ζητήσουμε.

Η πύλη της μεταμόρφωσης,  δεν διασπά,  ενώνει. 

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Ταϊζεν  Ντεσιμαρού,  « Η ΑΣΚΗΣΗ ΖΕΝ»:
Όσοι από σας ψάχνετε το δρόμο,
Παρακαλώ,
Μην χάνετε την παρούσα στιγμή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρότυπο ή Πρωτότυπο ;

  Πόσες φορές σε έχουν συγκρίνει;  Από μικρό παιδί, βασανίζεσαι να μοιάσεις στα "επιτυχημένα" πρότυπα που κάποιοι καθορίζουν, ανά ...