Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Η αβάσταχτη βαρεμάρα της μετριότητας.





Η μετριότητα είναι βαρετή κι αν δεν είναι αρχικά,  σίγουρα κάποια στιγμή, γίνεται.   Η μετριότητα δεν είναι ένα άτομο,  ένας άνθρωπος,  δεν είναι δηλαδή ακριβές να λέμε «να αυτός είναι μια μετριότητα»,  γιατί η μετριότητα είναι μια κατάσταση.    Είναι μία κατάσταση που βολεύει οτιδήποτε και όποιον  δεν θέλει να εκδηλώσεις και να αναπτύξεις τις δυνατότητες και τα χαρίσματά σου,  γιατί είναι βέβαιο ότι έχεις.    Είναι μία κατάσταση,  που σε κατατροπώνει μέσα στο συνεχές μονότονο ενεργειακό της πεδίο,  προσπαθώντας να σε πείσει ότι δεν μπορείς,  ότι δεν αξίζεις,  ότι που να τρέχουμε τώρα ρε παιδί μου, καλά είμαστε εδώ.

Σε δωροδοκεί με τη ζώνη άνεσης που σου προσφέρει,  με την κολακεία της πρόσκαιρης ικανοποίησης του εγώ σου και κυρίως με την ψευδαίσθηση της αντίληψης του κόσμου σου.  

Γιατί στον κόσμο της, η  μετριότητα  δεν αναλαμβάνει ποτέ ευθύνες,  δεν τολμά να υψώσει το κεφάλι της πάνω από τον τοίχο ασφαλείας που έχει η ίδια κτίσει και  δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού της,  πόσο μάλλον των άλλων.  

Η μετριότητα δεν θα καταφέρει ποτέ μεγάλα έργα, γιατί είναι δειλή.  Φοβάται τα αν, τα θα και τα ίσως.   Μέσα στο δύστυχο μυαλό της   ισοπεδώνει τα πάντα και δεν μπορεί να διακρίνει τις διαφορές, πόσο μάλλον να εντοπίσει τις δυνατότητες και να αξιολογήσει τις δυνάμεις.    Είναι κατώτερη ακόμα και από την κακότητα,  γιατί η κακότητα έχει την πιθανότητα της αλλαγής στάσης,  αντίθετα με αυτή.

Η μετριότητα είναι ένας σίγουρος συντελεστής θανάτου, γι’ αυτό και ότι κινείται μέσα της,  μεταμορφώνεται σταδιακά σε λάσπη.     Δεν θα σε αφήσει να ξεκολλήσεις ποτέ από το σημείο που βρίσκεσαι και  να ξεχωρίσεις σαν το μοναδικά ευλογημένο πλάσμα που είσαι.

Συχνά,  στον κόσμο της,  η μετριότητα μεταμορφώνεται φορώντας τις μάσκες της αξίας και της επιτυχίας,  του ταλέντου, ακόμα και της θείας εκπροσώπησης.   Θα την αντιληφθείς όμως από τα αποτελέσματα των πράξεών της.

Γιατί αυτό το ενεργειακό μοτίβο,   δεν έχει πραγματικά να προσφέρει τίποτα  σε κανέναν.

Γι’ αυτό επέλεξε να σηκώσεις το κεφάλι σου πάνω από τον τοίχο.

Τόλμησε να κάνεις αυτά που ονειρεύτηκες,  τα μικρά και τα μεγάλα, αρκεί να είναι δικές σου επιλογές.

Κάνε λάθη, δεν πειράζει.

Και προπαντός,  μην εμπλέξεις την μετριότητα με το Μέτρο.

Επέλεξε την Αριστεία,  που σου αξίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρότυπο ή Πρωτότυπο ;

  Πόσες φορές σε έχουν συγκρίνει;  Από μικρό παιδί, βασανίζεσαι να μοιάσεις στα "επιτυχημένα" πρότυπα που κάποιοι καθορίζουν, ανά ...