Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Η αγάπη επιτρέπει την ανάπτυξη.





Η αγάπη προϋποθέτει την ελευθερία.  Η ελευθερία υποστηρίζει την αγάπη,  είναι ο θεμέλιος λίθος της.   Γι’ αυτό αν θέλεις να χειραγωγήσεις κάποιον,  να τον εξουσιάσεις,  να τον υποτάξεις,  δεν έχεις παρά να τον δεσμεύσεις και να τον πείσεις να ακολουθήσει τα πιστεύω που θα του ορίσεις εσύ.

Η αγάπη είναι ο δρόμος που επιτρέπει την ανάπτυξη του ανθρώπου.  Κάτω από τις διαστρεβλωμένες οπτικές του κατώτερου εγώ μας,  που ερμηνεύει σαν μικρό παιδί μέσα από τις ανάγκες του, τον κόσμο γύρω του,  λίγοι κατορθώνουμε να αντιληφθούμε και να περιορίσουμε τις περιοριστικές απαιτήσεις του.

Το εγώ είναι ένα μικρό παιδί, και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.  Να το αγαπάμε,  να το αποδεχόμαστε,  να το αγκαλιάζουμε,  αλλά να μην του δίνουμε το τιμόνι. 

Όταν αντιληφθούμε ότι είμαστε πολυδιαστασιακοί και ότι οι δυνατότητές μας δεν περιορίζονται στα παιχνίδια του μικρού εγώ που θέλει πεισματικά να επιβάλλεται, θα μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που μας κρατούν καθηλωμένους.
Η δική μας ενηλικίωση,  θα επιτρέψει: 
Να πάψουμε να ψάχνουμε για σωτήρες
Να ζήσουμε το τώρα,  χωρίς προσδοκίες, αλλά με σκοπό
Να  κατανοήσουμε την εξέλιξη μέσα από κάθε στάδιο
Να μπορέσουμε να δούμε τους ρόλους μας από απόσταση
Να δομήσουμε την ύπαρξή μας στην εμπιστοσύνη

Αν αγαπάς κάποιον  ή κάτι,  άφησέ το να εξελιχθεί.
Δεν θα εξελιχθεί αν δεν επιτρέψεις την αληθινή αγάπη να δονήσει μέσα του τις ποιότητες της αγάπης και της ελευθερίας.    Τα παιδιά μας δεν θα εξελιχτούν  αν δεν τα αφήσουμε να πετάξουν με τα δικά τους φτερά όταν έρθει η ώρα.    Αν δεν πάψουμε να παίζουμε το ρόλο του σωτήρα στη ζωή τους.   Οι σχέσεις μας δεν θα εξελιχθούν αν δεν τις απελευθερώσουμε από τα πιστεύω μας που μας κρατούν ενοχικά.  Οι μαθητές μας δεν θα ωφεληθούν αν είναι προσκολλημένοι μαζί μας,  ούτε εμείς ως μαθητές από τους δασκάλους μας.
Το μικρό παιδί που ζητά επίμονα της προσοχή  μέσα μας,  δεν θα μεγαλώσει ποτέ,  αν δεν του  επιτρέψουμε,  να εμπιστευτεί τον μεγάλο ενήλικο (Ανώτερο) εαυτό μας.

Η ανάπτυξη δεν θα έρθει αν δεν δώσουμε χώρο στην αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρότυπο ή Πρωτότυπο ;

  Πόσες φορές σε έχουν συγκρίνει;  Από μικρό παιδί, βασανίζεσαι να μοιάσεις στα "επιτυχημένα" πρότυπα που κάποιοι καθορίζουν, ανά ...