Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Το Ζεν της καθημερινότητας!


 

" Η πιό ανταμειπτική όψη του Ζεν, εκτός της πνευματικής εκπλήρωσης, είναι ότι μας διδάσκει να βρίσκουμε χαρά και νόημα στην καθημερινή μας ζωή. "

Το πλήρες βιβλίο του Ζεν -ΟΥΟΝΓΚ ΚΙΟΥ ΚΙΤ

εκδ. ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Πολλοί συνάνθρωποί μας,  είναι δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους.  Χωρίς να συντρέχουν σοβαροί λόγοι και μεγάλες δοκιμασίες,  η ζωή τους κυλά μέσα στην επαναλαμβανόμενη "πραγματικότητα",  αφήνοντας άγευστες τις ώρες,  τις ημέρες, ακόμα και τα χρόνια.  Η αναζήτηση μιας ανώτερης διάστασης της ζωής μας μέσα από την πνευματικότητα,  είναι ένα τόσο ωραίο και αναγκαίο ταξίδι γι' αυτούς που το επιτελούν,  είναι όμως ολοκληρωμένο και ουσιαστικό,  όταν αυτό βρίσκει εφαρμογή όσο το δυνατόν περισσότερο στην καθημερινότητά μας.

Αυτό απαιτεί θέληση,  συνειδητή πρόθεση και επιλογή.  Προϋποθέτει την αποδοχή του εαυτού και την αναγνώριση της ουσίας των άλλων.  Όσο πιό ψηλή είναι η αντίληψη της συνειδητότητας,  τόσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή,  η χαρά και η δημιουργία στην καθημερινότητά μας.

Αν στην κατάσταση του διαλογισμού,  γίνομαι η αναπνοή μου,  η προσοχή μου στην κίνηση και στη μεταφορά της ενέργειας και ότι περαιτέρω μπορεί να αναπτύξει κανείς,  στην καθημερινότητά μου,  μπορώ να γίνω το ίδιο συνειδητός την ώρα που περπατώ,  που ακούω,  που μιλώ,  που προσέχω τον κόσμο γύρω μου,  που φροντίζω τον εαυτό μου,  που αγκαλιάζω,  που μαγειρεύω, που οδηγώ,  που συνεργάζομαι κ.ο.κ.

Επειδή η προσοχή μου είναι ακριβώς στη στιγμή που βρίσκομαι,  επειδή ακριβώς είμαι συνειδητός-η,  επειδή είμαι ξύπνιος-α και η επαφή και η αλληλεπίδρασή μου με την πράξη,  τη σκέψη και το συναίσθημά μου,  δεν είναι κάτι φευγαλέο,  ούτε και πρόχειρο,  όχι μόνο μπορώ να χαίρομαι αυτές τις στιγμές,  αλλά να τις αφομοιώνω μέσα μου και κυρίως να τις  δημιουργώ!  

Δοκιμάστε για παράδειγμα να ποτίσετε τα λουλούδια σας βιαστικά,  σαν μια δουλειά που πρέπει να κάνετε μέσα στη μέρα σας,  για να μην ξεραθούν τα φυτά στη βεράντα ή στον κήπο.   Κάντε το στην πράξη,  αν και μπορεί να γίνει και σαν διαλογιστική άσκηση,  αλλά είναι προτιμότερο να είναι βιωματικό.   Δείτε τη διαφορά που υπάρχει όταν η διαδικασία γίνεται μηχανικά,  όταν σκέφτεστε αυτό που έχετε να κάνετε μετά,  να βγείτε έξω π.χ.  ή να κάνετε  κάποια εργασία.  Η προσοχή σας είναι στο μετά.  Δείτε τώρα,  την προσοχή που δίνετε σε αυτό που κάνετε ακριβώς αυτή τη στιγμή.  Ποτίζετε τα φυτά σας.   Βλέπετε το νερό που τρέχει στις ρίζες τους,  τις σταγόνες του νερού στα φύλλα τους,  μυρίζετε το χώμα,  το άρωμα των λουλουδιών,  οι αισθήσεις σας απορροφούνται σε αυτό που κάνετε και οι σκέψεις είναι σχεδόν κενές.   Καταγράψτε αυτές τις διαφορές που θα αντιληφθείτε. Πόσο πιό εύκολα, αβίαστα και καλύτερα κάνατε την εργασία αυτή,  αν σας έδωσε χαρά και γιατί, αν είστε ξεκούραστοι και αν ο χρόνος σας κύλισε διαφορετικά.     

Η ζωή έτσι,  μπορεί να είναι ένα δώρο που μας δίδεται συνεχώς και έτσι είναι.  Χρειάζεται να αντιληφθούμε,   πως σημαντική δεν είναι μόνο η ώρα του διαλογισμού,  η πνευματική ενασχόληση και συμμετοχή μας σε ομάδες,  οι καλλιτεχνικές δημιουργίες μας, αλλά σημαντικά είναι και τα απλά πράγματα που απαρτίζουν την καθημερινότητά μας.   Ίσως,  ο τρόπος με τον οποίο δρούμε σε αυτήν,  να είναι και ένα μέτρο της πνευματικής μας εξέλιξης.    

Εκτιμώντας τα απλά πράγματα,  αυτά που θεωρούμε πολλές φορές συνηθισμένα και τα προσπερνάμε χωρίς ιδιαίτερη προσοχή, μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας,   χαρά και νόημα,  όπως λέει ο δάσκαλος Ουόνγκ Κιου Κιτ.

Σας εύχομαι να απολαύσετε το ευωδιαστό τσάι σας, στη σιωπή!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρότυπο ή Πρωτότυπο ;

  Πόσες φορές σε έχουν συγκρίνει;  Από μικρό παιδί, βασανίζεσαι να μοιάσεις στα "επιτυχημένα" πρότυπα που κάποιοι καθορίζουν, ανά ...