Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Πρότυπο ή Πρωτότυπο ;

 



Πόσες φορές σε έχουν συγκρίνει;  Από μικρό παιδί, βασανίζεσαι να μοιάσεις στα "επιτυχημένα" πρότυπα που κάποιοι καθορίζουν, ανά εποχή.   

Αλλά εσύ,  είσαι ένα Π ρ ω τ ό τ υ π ο!   Διαφορετικά δεν θα είχες αυτόν τον μοναδικό τρόπο αναγνώρισης από τα δακτυλικά σου αποτυπώματα,  την ίριδα των ματιών σου, τα δόντια σου κ.α.  Αυτά είναι όμως εξωτερικά γνωρίσματα και δεν θα σταθώ τόσο σε αυτά,  όσο στην μοναδική Ψυχή σου,  που έχει σχεδιάσει αποκλειστικά για σένα,  αυτή τη ζωή που βιώνεις.

Να τη βιώνεις λοιπόν,  όπως πραγματικά είσαι: Μοναδικός-ή!

Να μην επιτρέπεις να σε κατατάσσουν στο σωρό,  τη σούπα,  τα πρωτόκολλα και τους κανόνες τους.   Να δώσεις προσοχή και να αναπτύξεις τον δικό σου Πρωτότυπο εαυτό.  Να μην χάσεις χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να μιμηθείς τα πρότυπα.  

Για να εκτιμήσεις όμως τον εαυτό σου,  πρέπει να ασχοληθείς μαζί του,  να τον τιμήσεις!  Να τον αγαπήσεις!  Να τον αποδεχτείς!

Αναγνωρίζοντας και ενθυμούμενος ποιός είσαι,  θα γνωρίζεις το πώς να ζήσεις.  Πώς να θεραπεύεσαι,  πώς να εργάζεσαι, πώς να σχετίζεσαι, πώς να δημιουργείς.

Αυτό σίγουρα θα σε οδηγήσει έξω από το κοπάδι,  πιθανά να γίνεις το "μαύρο πρόβατο", που δεν ακολουθεί τους κανόνες και τα κοινωνικά πρότυπα.  Τα βιώσαμε άλλωστε αυτά πρόσφατα,  με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις ψυχολογικές επεκτάσεις τους.

Αλλά σοβαρά, πες μου τώρα,  τι είναι ποιό σημαντικό για σένα,  να γίνεσαι αποδεκτός από τους άλλους, ή να αποδέχεσαι εσύ τον εαυτό σου.

Άλλωστε, τι παραπάνω χρειάζεται ο άνθρωπος που έχει αποδεχτεί και αγαπήσει τον εαυτό του;


Καλό βράδυ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρότυπο ή Πρωτότυπο ;

  Πόσες φορές σε έχουν συγκρίνει;  Από μικρό παιδί, βασανίζεσαι να μοιάσεις στα "επιτυχημένα" πρότυπα που κάποιοι καθορίζουν, ανά ...